Angst for højder

Akrofobi – højdeskræk

Højdeskræk er en lidelse, der indebærer en patologisk frygt for højder. Der findes desværre ikke nogen specifikke tal på, hvor mange der har denne lidelse. I den vestlige verden anslås det dog at forekomsten på enkeltfobier er omkring 5-10%. Som oftest debuterer lidelsen i ungdommen eller voksenalderen. Kognitiv adfærdsterapiterapi har en god effekt på enkeltfobier og kan behandles meget effektivt med kognitiv adfærdseksponering.

Hvad er symptomerne på højdeskræk?

Højdeskræk kommer som oftest til udtryk via psykiske symptomer som angst, nervøsitet og frygt, når personen på forskellig vis nærmer sig situationer, der indeholder højdesammenhæng. De kropslige symptomer vil da ofte være hjertebanken og en øget svedrespons. Nogle oplever også svimmelhed og rysten, mens andre kan opleve kvalme og uro i maven.

 

Når en person med højdeskræk nærmer sig en situation der involverer højder, vi personen oftest opleve at der dukker katastrofetanker op. Disse katastrofetanker kan føre til at personen enten undgår situationen eller at vedkommende oplever at kroppen ’stivner’ og at man ikke er i stand til at få sig selv til at gå ind i den givne udfordring.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.